artikel

Oförskämt av Sturesson – V har ansvarsfull välfärdspolitik

Andreas Sturesson (KD) halkar omkring i sin politiska blixthalka i JP 18/12. Den senkomna budgeten från KD förbigår han med tystnad. Sak samma i fråga om KD:s förhandlande efter valet som bidragit till den utdragna processen. Åter ”största möjliga tyssstnad”..

Att förminska och osynliggöra är inte vackert. Sturesson skriver att vi ”bland annat fått igenom en liten förstärkning av solcellsutbyggnaden i kommunen”. Från 2024 ökar det årliga anslaget med 50 procent till 20 miljoner kronor. Det är den största satsningen på många år.

Viktiga sociala reformer retuscheras bort i Sturessons historieskrivning. Det handlar om längre löpande IOP-avtal med Kvinno- och Tjejjouren, behandling och boende på hemmaplan för kvinnor i missbruk och att utreda möjligheterna till akutplatser för våldsutsatta kvinnor i missbruk.

Okej, vi har en viss förståelse att vår kompensation till Kulturskolan inte nämns. Där har ju KD som bekant bidragit till att en skamgräns passerats när regeringen halverade statsbidragen till landets kulturskolor.

Rent oförskämd är Sturesson när han hävdar att för Vänsterpartiet är inte innehållet det viktigaste utan att vara emot saker som andra partier är för. Alla som följer Jönköpingspolitiken ser att V är mest aktiva i att ta fram politiska förslag.

Frågan om barngruppernas storlek är viktig – och komplicerad. Självklart ska vi ha en god förskola med lagom stora barngrupper. Personaltätheten ligger kring rikssnittet. Barngrupperna är större än önskat, men vägs upp av att Jönköping ligger i topp med 58 % behöriga förskollärare.

Utbildningsförvaltningen har räknat ut att KD:s förslag om att minska barngrupperna och öka personaltätheten skulle kosta 147 miljoner kronor – investeringskostnaden för att bygga fler förskolor ej inräknad.

SD:s rasistiska och rättsosäkra migrations- och kriminalpolitik skulle genomföras till punkt och pricka.

Betydligt mer än de 54 miljoner över tre år som KD budgeterat. En kostnad som många kommuner har svårt att bära, särskilt i dessa dyrtider.

Vänsterpartiet insåg detta inför årets val. I förhandling om regeringsmakten skulle vi driva ett förslag om 70 miljarder till välfärden, varav 13 miljarder till en förskolesatsning. Nu blev det i stället KD, M och L som förhandlade med SD. Förskolan och välfärden fick stå åt sidan när SD:s rasistiska och rättsosäkra migrations- och kriminalpolitik skulle genomföras till punkt och pricka.

SKR har larmat till regeringen att det krävs 20 miljarder i statsbidrag till kommuner och regioner nästa år för att säkra välfärden. Regeringen och SD:s svar på nödropet är ynka 6 miljarder i generella statsbidrag och 6 miljarder i riktade bidrag. Det är inte seriöst att anklaga andra partier för att skära ner i välfärden när ens eget parti gör det i regeringsställning.

Vi fortsätter driva på för ansvarsfull och konstruktiv välfärdspolitik. Om detta må högern jämra sig över. Som ordspråket lyder: hundarna ylar, men karavanen drar vidare.

Julia Löf (V)

Jerry Hansson (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk