artikel

Samverkan för Jönköping – vi drar styret åt vänster!

Tre snabba frågor till Julia Löf, gruppledare för Vänsterpartiet i Jönköpings kommun om det nya styret Samverkan för Jönköping.
❓ Vänsterpartiet och Miljöpartiet samverkar med styret bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – vad innebär det?
– Vi ser att det här styret i samverkan med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det mest progressiva alternativet av de som funnits på förhandlingsbordet. Vi ser stora möjligheter att vara med och påverka den politiska inriktningen genom kommunprogrammet och de årliga budgetarna, som samverkanspartierna ska arbeta fram tillsammans. Samtidigt har vi kvar möjligheten att vara en aktiv oppositionskraft som håller styret på tårna!
❓ Men vad blir det för politik?
– Det har varit helt avgörande för oss att politiken som det här styret ska genomföra lutar åt vänster. Därför är det väldigt roligt att alla fem partier är överens om en övergripande politisk plattform som är starkt präglad av jämlikhet, jämställdhet och klimatomställning.
Här är några av de 12 punkterna i plattformen som vi tycker är särskilt viktiga:
🚲 Klimatarbetet ska prioriteras. Kollektivtrafik och cykling ska utvecklas.
🙋 Skolan ska vara jämlik och likvärdig.
🤝 Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med god arbetsmiljö.
🎨 Kulturlivet ska vara rikt, varierat och tillgängligt för alla.
♀️ Kommunen ska vara jämställd och ska motverka mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.
❓ Hur ska detta bli verklighet?
– De politiska förslagen är inte så konkreta än på grund av tidsbristen att få fram ett styre som kan besluta om en budget nästa vecka. Men de övergripande principerna ligger fast och nu sätter arbetet igång för att skriva fram ett konkret kommunprogram tillsammans.
Vänsterpartiet har också fått förtroendet att vara förste vice ordförande i ett antal nämnder, vice ordförande i Vätterhem och ordförande i kommunstyrelsens personalutskott. Det gör att vi kommer vara med och leda och bevaka genomförandet av politiken i nämnder och styrelser. På så vis ser vi till att politiken kommer att dra åt vänster!

Dela den här sidan:

Kopiera länk