artikel

Lägg flygplatsmiljonerna på något bättre

Replik på debattartikel från KD 16/10, Rätt och viktigt att satsa på flygplatsen i Jönköping.

Företrädarna för KD verkar helt ha tappat markkontakten när de ska beskriva sitt partis insatser för Jönköpings flygplats. Jönköpings flygplats har ända sedan det kommunala övertagandet 2010 gått med stora och ökande förluster. De senaste fem åren ligger förlusten i genomsnitt på 24 miljoner kronor. För 2023 beräknas förlusten bli uppåt 35 miljoner.

1 juni 2022 gick regionen in som hälftenägare i Jönköping Airport och får dela förlusterna med Jönköpings kommun. Till regionens kostnader ska läggas de 6 miljoner som årligen pytsas in som driftsbidrag till bolaget.

I ljuset av dessa siffror får KD:s jubel över ökat statligt bidrag till flygplatsen ses som kraftigt överdrivet. Flygplatsbolaget har hittills årligen fått 2,3 miljoner i statsbidrag. Detta kommer nu i bästa fall att dubblas. För den extra slanten åtar sig bolaget att ständigt hålla flygplatsen i beredskap för att ta emot samhällsviktigt flyg. Några pengar över till att ”utveckla” flygplatsen lär det inte bli.

Vi anser att varken Jönköpings kommun eller regionen har en nytta av flygplatsen som motsvarar den nedlagda årliga summan av 25 – 30 miljoner. Om staten anser att flygplatsen är omistlig som beredskapsflygplats får staten betala vad det kostar.

Vi behöver ingen flygplats, åtminstone inte till den kostnaden. Fraktverksamheten på flygplatsen handlar till större delen om sådant som har sin destination långt utanför länsgränsen. Den lilla flygfrakt som regionens näringsliv använder sig av kan lätt skötas från någon av de stora flygplatserna. Passagerartrafik finns det ingen anledning att subventionera med allmänna medel, varken linjeförlagd eller charter.

Ambulansflyget gör mycket begränsade flygningar från Jönköping Airport eftersom det oftast går snabbare med bil eller helikopter till de sjukhus som regionen i första hand transporterar akuta patienter. Även här måste nyttan vägas mot kostnaden.

Vi som har markkontakt anser att flygplatsmiljonerna skulle gynna länets medborgare bättre om de till exempel används i den lokala och regionala kollektivtrafiken och den ordinarie ambulansverksamheten.

Mikael Ekvall (V), oppositionsråd i Region Jönköpings län

Thordis Samuelsson (V), ersättare i kommunstyrelsen i Jönköpings kommun

24 oktober 2023

Dela den här sidan:

Kopiera länk